Ketchup domowy

Kiedy spróbuje się domowej roboty ketchupu, to sklepowe idą już w całkowitą odstawkę i do przetwórstwa domowego czerwonego sosu wraca się już co rok. Najlepszymi pomidorami do wyrobu ketchupu są pomidory mięsiste. Ja używam pomidorów polnych. Można też użyć malinowych.

ketchupaaaaaaaaaaa

Składniki: 

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 25 dkg cebuli
  • 20 dkg cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 łyżeczki mięty suszonej
  • łyżeczka estragonu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka gałki muszkatałowej
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka szałwi

Sposób przyrządzenia:

Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, przecieramy przez sitko lub w maszynie do tego przeznaczonej. Przecier gotujemy tak długo by uzyskał odpowiednią dla ketchupu gęstość. Cebulę zcieramy na tarce na papkę i dodajemy do przecieru. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy wszytkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut. Przekładamy ketchup do wcześniej przygotowanych słoików. Zalecana pasteryzacja na 20 minut.

ketchup 2

2 myśli nt. „Ketchup domowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>