Bitki cielęce z kluskami śląskimi

Jeśli mamy pod ręką cielęcinę, to aż się prosi, żeby zrobić z niej bitki. Dziś w wersji z kluskami śląskimi, ale dodatkiem może być też ryż, kasza czy kuskus.

Składniki, 2 osoby:

Bitki:

  • 250g cielęciny
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn dwie gałązki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • dwie łyżki oliwy
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki wody

Kluski śląskie:

  • pół kg ziemniaków, najlepiej żeby nie były młode
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę i czosnek obieramy i kroimy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia, dodajemy czosnek. W międzyczasie cielęcinę kroimy na pastry grubości pół centymetra i delikatkie rozbijamy. Opruszamy mąką mięso i dodajemy na patelnię do czosnku i cebuli. Obsmażamy mięso z dwóch stron nie ruszając zbyt często, by mogło się zamknąć. Dodajemy listki rozmarynu, sól i pieprz. Zalewamy 2 szklankami przegotowanej gorącej lub ciepłej wody. Dusimy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. W momencie gdy mięso jest już gotowe zaczynamy redukować sos do preferowanej gęstości. Dla uzyskania aksamitności można do sosu dodać łyżkę masła.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, gnieciemy. Najlepiej przez praskę. Czekamy do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części i po wyjęciu jednej puste miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy kulki i robimy dziurkę. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj

bitkibitki 2ziemniaki 3

10 myśli nt. „Bitki cielęce z kluskami śląskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>