Kluski śląskie

Kultowe już kluseczki śląskie, lub jak niektórzy mówią „kluski z dziurką”. Większości z nas kojarzą się z dzieciństwem i obiadkami u babuni. Kluski śląskie są pyszne, idealnie komponują się do wszelkich sosów i mięs. Można je też podawać okraszone celulką i pokrojoną w kostkę, wcześniej podsmażoną kiełbasą.

Składniki na dwie osoby:

  • pół kg ziemniaków, najlepiej żeby nie były młode
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, gnieciemy. Najlepiej przez praskę. Ważne jest by pozbyć się wszelkich grudek, bo kluski będą niesmaczne. Czekamy do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części i po wyjęciu jednej, puste miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy brakującą czwartą część ziemniaków, która wcześniej została wyjęta. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Formujemy kulki i robimy dziurkę. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie. Kluski są gotowe chwilę po wypłynięciu na powierzchnię gotującej się wody.

ziemniaki 3ziemniaki 2

 

 

7 myśli nt. „Kluski śląskie

  1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

    też kocham kluski śląskie:) a co do równości- mam niestety lekkiego bzika na tym punkcie:) dla mnie nigdy nie są wystarczająco równe ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>