Kotleciki cielęce

Dość niekonwencjonalne kotleciki z cielęciny, które wyglądem po usmażeniu przypominają kotleta mielonego. Tylko przypominają. Smak jest niepowtarzalny. Sekretem tego przepisu jest bardzo drobne poszatkowanie cielęciny, cebuli, pomidora i zieleniny, oraz dodatek w postaci kurkumy.

Składniki na około 12-14 kotlecików:

  • 250g cielęciny
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży pomidor
  • pół pęczka natki pietruszki
  • parę gałązek natki selera
  • kurkuma pół łyżeczki
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka
  • olej lub oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Najcieniej jak potrafimy kroimy w drobne kawałeczki cielęcinę. To samo robimy z cebulą i zieleniną. Pomidora pozbawiamy skórki, pozbywamy się miąższu i kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy wszytkie składniki, dodajemy sól pieprz i kurkumę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Po godzinie można formować malutkie kotleciki po uprzednim zwilżeniu rąk wodą. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące i smażymy około 5 minut z każdej strony na oleju lub oliwie z oliwek. Podajemy z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.

ciel kotl 3ciel kotl 6ciel kotl 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>