Zupa krem z dyni

Sezon na dynię w pełni. Dziś przepis podstawowy na krem z dyni. Surowy miąższ tego warzywa jest wodnisty, lekko słodkawy. Dopiero po odpowiedniej obróbce nabiera charakteru.

dynia 5

Składniki:

  • dynia hokkaido
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub resztek rosołu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przyrządzenia:

Dynię myjemy, obieramy, pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Na oliwie delikatnie podsmażamy czosnek z celbulką, następnie dodajemy dynię. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy często mieszając około 10 minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanki. Możemy podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

dynia 6dynia 3dynia 7dynia 8

7 myśli nt. „Zupa krem z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>