Ciasto marchewkowe

Jeśli lubicie korzenne klimaty, to ciasto marchewkowe jest stworzone dla Was. Niekiedy marchewka w cieście wywołuje zdziwienie, ale jest to jak najbardziej udane połączenie.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół szkalnki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży)
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • masło/margaryna/olej do wysmarowania foremki

Sposób przyrządzenia:

Jajka z cukrem ubijamy mikserem lub trzepaczką, dodajemy olej. Ubijamy dalej mikserem. Następnie dodajemy cynamon, gałkę, imbir, kurkumę i szczyptę soli.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w trzech porcjach mąkę. Miksujemy. Od tego momentu używamy już tylko łyżki (może być drewniania). Do masy dodajemy drobno posiekanye orzechy włoskie i laskowe oraz wiórki kokosowe. Mieszamy. Teraz dodajemy marchewkę i miód. Foremkę wykładamy folią bądź papierem do pieczenia, smarujemy masłem/margaryną i opruszamy mąką.

Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z funkcją termoobiegu. Po ostygnięciu wyjmujemy ciasto z foremki i wkładamy do woreczka foliowego lub foli aluminiowej by nie zrobiło się suche. Z podanych składników powinno wyjść ciasto dł 30 cm, szer 8 cm, wys 6 cm.

 

marchewkowemarchewkowe 3marchewkowe 4

8 myśli nt. „Ciasto marchewkowe

    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      ślicznie dziękuję :) ojj tak zdecydowanie jestem wielbicielką marchwiaków i wszelkich korzennych wypieków :)

      Odpowiedz
  1. ~Enna

    Na zdjeciu jest ciasto upieczone w okraglej foremce,a w przepisie piszesz,ze po upieczeniu ciasto powinno miec 30cm dlugosci,8cm szerokosci i 6 cm wysokosci,wiec wyglada jakby byl to przepis na ciasto pieczone w keksowce.Dlaczego nie podalas wymiarow i rodzaju foremki,w porzadnych przepisach to wymiary foremki sie podaje,a nie upieczonego ciasta,trzeba byc dokladnym prowadzac blog , trzymac sie faktow a nie przeklamywac.

    Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      przepraszam, jeśli to sprawiło Ci problem :) zdjęcia robiłam na samym początku prowadzenia bloga , a przepis babciny miałam na formę keksówkę- stąd wymiary formy pod keksowke. Następnym razem będę bardziej precyzować słowa :) Oczywiście sądzę, że nie jest to niestrzymanie się faktów i przekłamywanie :). Serdecznie pozdrowienia :) P.S. Jeśli chodzi o wymiary okrągłej rormy to będzie to średnica 17 cm.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>