Racuszki z tapioki i mąki migdałowej podawane z pomarańczą

To bardzo ciekawa alternatywa typowych w Polsce racuszków. Do tego o wiele zdrowsza. Tapioka- główny składnik moich racuszków- to produkt skrobiowy, który jest otrzymywany z manioku. Tapioka jest bez smaku, nie wywołuje alergii a do tego nie zawiera glutenu. Śmiało można ją stosować do sporządzania kisieli, zagęszczania sosów. Używana jest też do przyrządzania kultowych napojów Bubble Tea, które coraz większą popularność zdobywają u nas, w Polsce.

Oczywiście do tych racuszków można dodać mąkę pszenną, ale sądzę, że mąka migdałowa jest bardzo ciekawą i o wiele zdrowszą alternatywą.

Składniki:

  • 2/3 szklanki tapioki
  • laska wanilii
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego ( może być zwykłe mleko)
  • łyżka miodu + 2 łyżeczki miodu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki migdałowej (może być pszenna jednak polecam wypróbować właśnie migdałową)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • do smażenia 1 łyżka oleju kokosowego (lub zwykłego)

Sposób przyrządzenia:

Tapiokę zalewamy na 8-10 h mlekiem, do którego dodajemy ziarenka z laski wanilii i łyżkę miodu. Po tym czasie gotujemy mieszankę na małym ogniu przez 10 minut ( kuleczki tapioki powinny zmienić barwę z białej na bardziej przeźroczystą). Gdy masa przestygnie dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Tapioka po ugotowaniu bardzo gęstnieje więc trzeba uważać by nie przywarła nam do dna rondelka. Jeśli po dodaniu mąki dojdziecie do wniosku, że masa jest zbyt rzadka można dodać jeszcze łyżkę mąki ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy (racuszki nie mogą „pływać” w oleju), nakładamy ciasto łyżką. Smażymy z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Sos z  karmelizowanej pomarańczy: rozpuszczamy 2 łyżeczki miodu, pomarańczę obieramy i kroimy w plastry. Kładziemy na patelnie i na średnim ogniu smażymy z jednej i drugiej strony. Powstanie nam dość sporo pysznego sosiku a i pomarańcza smakuje wybornie. Oczywiście racuszki można też podawać z innymi owocami, jogurtem naturalnym, albo po po prostu z miodem.

10471411_576092119189840_6324435934560394572_o10265490_576092169189835_1150638546401013070_o10700386_576092245856494_1193774422469300402_o10484122_576092229189829_1814267460966554852_o

4 myśli nt. „Racuszki z tapioki i mąki migdałowej podawane z pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>