Przepiórka jabłkowo- rozmarynowa z kasztanami

Dziś odmiana od słodkości – dzikie ptactwo;). Przepiórka nadziewana jabłkiem i rozmarynem. Z dodatkiem jadalnych kasztanów. Bardzo miłe połączenie choć muszę przyznać, że i jedno i drugie przyrządzałam pierwszy raz:). Warto było choćby ze względu na walory smakowe (albo przede wszystkim  ). Przepiórka podobna w smaku do kurczaka choć o wieeeele delikatniejsza. Kasztany są o tej porze roku dość łatwo dostępne w marketach.

Jeśli chodzi o kasztany to ja najpierw je gotowałam a potem podpiekłam. Niektórzy tylko gotują inni znów tylko pieką.

Składniki (na 2 osoby):

  • 2 przepiórki
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 garści kasztanów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Przepiórki myjemy i obieramy z resztek piór. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego sól, pieprz, połowę rozmarynu. Faszerujemy mięso. Można spiąć wykałaczką. W garnku z osoloną wodą gotujemy przez 30 minut kasztany, które wcześniej nacinamy w krzyżyk, by ładnie nam się otworzyły (prościej będzie nam jeść miąższ). Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy przepiórki z każdej strony. Odstawiamy z ognia. Dopiero po tej czynności solimy, pieprzymy, posypujemy rozmarynem. Do tłuszczu, który pozostał w patelni dodajemy cydru i redukujemy sos. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykryciem, bo wtedy mięso nam nie wyschnie) zalewamy zredukowanym sosem i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, we wcześniej nagrzanym piekarniku. Kasztany wyciągamy z wody, odsączamy i po 20 minutach pieczenia przepiórek dodajemy kasztany do naczynia żaroodpornego, wkładamy po raz kolejny do piekarnika na 20 minut. Gotowe!

Należy uważać, by nie przesuszyć przepiórki, która jest bardzo delikatnym mięsem. Jeśli nie macie naczynia żaroodpornego z przykrywką polecam rękaw do pieczenia.

p2p1p3

p4

5 myśli nt. „Przepiórka jabłkowo- rozmarynowa z kasztanami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>