Babka piaskowa Wielkanocna

Pyszna i szybka babka Wielkanocna. Na dodatek nie trzeba do niej używać miksera. W moim wydaniu bez klasycznego lukru, za to z cukrem pudrem. Ponieważ nie trzeba do niej dodawać mąki, tylko skrobię ziemniaczaną jest bezglutenowa. Oczywiście można też zrobić z proporcji pół na pół. Im więcej mąki ziemniaczanej tym niestety większe prawdopodobieństwo zakalca, więc jeśli nie chcecie ryzykować polecam wersję pół na pół.

1427547653914

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej ( lub pół na pół 1 szklanak mąki ziemniaczanej i 1 szklanka mąki pszennej) im więcej mąki ziemniaczanej tym babka bardziej „piaskowa”
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 limonki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypki

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem  i dodajemy do mokrych składników. Na tarce ścieramy skórki z cytrusów i dodajemy do całości (jeśli ktoś nie chce mocno cytrusowego posmaku powinien się ograniczyć do skórki z jednego cytrusa). Dokładnie ucieramy tak by nie było grudek. Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, pruszymy mąką. Wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.

142754776224014275473138141427547268434142754555815714275454813441427497981652

6 myśli nt. „Babka piaskowa Wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>