Cukinia faszerowana mięsem mielonym z bazyliowym pesto

Cukinia jest moją wielką miłością. Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile potraw można z niej stworzyć. Dziś pomysł, który gdzieś tam zrodził się w mojej głowie i zaskoczył nas smakiem. Polecam Wam, proste danie, jeśli nie macie piekarnika, można spróbować poddusić cukinie w garnku lub patelni z przykrywką.

1427548065425

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 300 g mięsa mielonego (może być wołowe, wieprzowe, mieszanka mięs, lub z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garście liści bazylii
  • garstka orzechów nerkowca
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa 1/4 łyżeczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Sposób przyrządzenia:

Cukinie przekrajamy na pół. wydrążamy środek. Na patelni, na 2 łyżkach oliwy dusimy cebulkę i dodajemy mięso.  Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową i papryką słodką mieloną. Smażymy 5-7 minut. W moździerzu rozdrabniamy bazylię, orzechy, sól, pieprz i dolewamy oliwy z oliwek 2 -3 łyżki. Cukinię fa szerszemu mięsem mielonym i na wierzch kładziemy pesto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cukinia po tym czasie będzie jeszcze chrupiąca, ale już nie surowa. Przed podaniem można posypać parmezanem.

142754812139414275481039651427548087854142754805117614275481997011427548034529

8 myśli nt. „Cukinia faszerowana mięsem mielonym z bazyliowym pesto

  1. ~matleen

    Brzmi pysznie. Ja również uwielbiam cukinię. Idealna do sałatek, zup… a nawet jako chipsy ;)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnej chwili do mnie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>