Tort bezowy – tort Pavlovej

Przez długi czas uważałam, że beza to nic wyjątkowego w samku. A teraz nie bardzo rozumiem, czemu tak myślałam. Z „ciasta” bezowego można robić tak smaczne cuda. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Teraz kiedy zaczyna się sezon na truskawki i inne owoce, ta propozycja wydaję mi się być idealną. Polecam Wam ten przepis!

1432398812922

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 300 g drobnoziarnistego cukru
  • owoce sezonowe
  • 300 ml śmietany 36 %
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy. Dodajemy soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Sztywną pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt koła o średnicy około 23 cm ( Można wcześniej obrysować sobie okrąg ołówkiem na papierze). Wyrównać boki i górę. Można też łyżeczką stworzyć na bezie wzory. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut, następnie po tym czasie zmniejszamy czas do 140 stopni i pieczemy a właściwie suszymy przez 80-85 minut.

Po upieczeniu beza powinna być sucha i krucha. Bezę studzimy po pieczeniu uchylając drzwiczki piekarniaka, nie wyciągamy jej!

Śmietanę 36 % ( mocno schłodzoną) miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukru pudru i mascarpone i dalej miksujemy. Nakładamy na wystudzoną całkowicie bezę. Na wierzchu układamy owoce.

Smacznego!

1432398884825143239885985914323987934611432398763490

 

 

5 myśli nt. „Tort bezowy – tort Pavlovej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>