Ciasto ze śliwkami z prodiża

Zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów, a początek września kojarzy mi się ze śliwkami. Delikatne ciasto w konsystencji przypominające biszkopt świetnie komponuje się z tymi owocami. Jeśli macie w domu, u babci prodiż, gorąco polecam Wam użycie go! Ci z Was, którzy myślą, że urządzenie to odchodzi do lamusa mogą mocno się zdziwić! Słodkości z prodiża wychodzą niesamowicie. Mnie osobiście zawsze kojarzą się z dzieciństwem i babcią. Jeśli nie macie takiego sprzętu, piekarnik oczywiście jak najbardziej się sprawdzi.

1440708699105

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • około 1 kg śliwek

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąki do masy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę (27 cm) lub prodiż nacieramy masłem (lub innym tłuszczem), oprószamy mąką i przelewamy ciasto do formy. Śliwki myjemy, przedzielamy na pół pozbywając się pestki i układamy na wierzchu ciasta jak najgęściej. Pieczemy w prodiżu przez 60 minut a w piekarniku w 190 stopniach około 50 minut.

144070875150514407086534961440708590122

15 myśli nt. „Ciasto ze śliwkami z prodiża

    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      bardzo dziękuję za miłe słowa:) serdecznie przepis polecam bo ciasto jest pycha :) polecam się na przyszłość! :)

      Odpowiedz
  1. ~Grazyna

    powiedz mi proszę, ile mam wziąć składników na większą blachę – do piekarnika? Myślałam że x2 ale nie jestem pewna…
    dziękuję.

    Odpowiedz
  2. ~Grazyna

    powiedz mi proszę ile mam wziąć składników na taką „normalną” blachę do piekarnika. Myślałam, że może x2, ale nie jestem pewna…

    Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      rozumiem, że nie chodzi Ci o tortownicę? bo jeśli chodzi o tortownicę do 27 cm s to dokładnie takie proporcje jak w przepisie. Jeśli chodzi o blaszkę 42x 20 cm. To możesz śmiało podwoić składniki! Tylko śliwek będziesz mniej niż 2 kg potrzebowała na pewno i proszku do pieczenia nie podwajaj. wystarczy łyżeczka do 1,5 łyżeczki :). Jeśli będziesz piekła w piekarniku, dla zwiększenia lepkości i wilgotności możesz dodać dosłownie 1/4 szklanki oleju albo kawałek (1/4) kostki masła roztopionego. Nie jest to konieczne, ale możesz dodać.

      Odpowiedz
  3. ~gin

    Ani Mama, ani Babcie nie miały prodiża, więc nigdy takiego ciasta nie jadłam. Bardzo jestem ciekawa, czy jego smak różni się od takiego z piekarnika :)

    Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      kurcz w piekarniku tez to ciasto pycha wychodzi, jednak uważam, ,że w prodiżu ma jakiś niepowtarzalny smak ;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>