Chleb żytni razowy z figami

Nie ma jak domowy chleb! Ale żeby go zrobić trzeba mieć zaczyn i jakiekolwiek pojęcie o tym jak się za to zabrać. Nie jestem wielkim chlebotwórcą, ale dzięki warsztatom kulinarnym, w których miałam okazję uczestniczyć, dowiedziałam się jak zabrać się do tej czynności. Chlebek z tego przepisu jest dość ciężki, natomiast tak niesamowicie smaczny i prawdziwy, że szok. A dodatek fig- niebo w gębie! Polecam Wam. Przepis z warsztatów kulinarnych Akademii Smaku Bosch. Z warsztatowego przepisu pozbyłam się tylko orzechów włoskich, których nie miałam pod ręką.

1436905216119

Jeśli chodzi o zakwas aktywny dostałam go w prezencie, jednak jeśli Wy takiego nie posiadacie podaję szybki przepis! 3 dni i gotowe!

1 dzień. Mieszamy pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i pół szklanki przegotowanej wody. Najlepiej w słoiku, który przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do ciepłego pomieszczenia na cały dzień. Wieczorem porządnie mieszamy.

2 dzień. Dokarmiamy zakwas dodając do niego te same proporcje mąki i wody co dnia poprzedniego. Trzymamy w temperaturze 25-27 stopni. Wieczorem mieszamy.

3 dzień.Dokarmiamy zakwas. Proporcje te same. Po paru godzinach od drugiego dokarmienia mamy już zakwas aktywny! Więc teraz możecie śmiało robić chleb!

 

Składniki:

Zaczyn:

  • 150 g mąki
  • 240 ml wody
  • szklanka zakwasu aktywnego

Na chleb właściwy:

  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 340g mąki żytniej jasnej (typ 720)
  • 480ml wody
  • 50 g fig
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy na 12-18 h. Gdy zaczyn wyrośnie, dodajemy do niego obie mąki, wodę, mieszamy przez 10 minut drewnianą łyżką. Dodajemy sól i figi. Ugniatamy rekami przez 5 minut. Odstawiamy na godzinę.

Po godzinie formujemy bohenki, które odstawiamy na papier do pieczenia na 6-15h. Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, następnie 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Studzimy.

1436905165772143690504487014369049468451436905366015

32 myśli nt. „Chleb żytni razowy z figami

  1. ~magda

    Już dawno chciałam upiec swój chleb, ale przyznam, że jakoś nie mogłam się za to zabrać. A już historie o zakwasie, który trzyma się po parę lat to dla mnie kompletny kosmos.
    Ja bym pewnie zmodyfikowała przepis o te figi, chyba, żeby miał służyć tylko do kanapek z dżemem czy miodem, bo mówiąc prawdę nie wyobrażam sobie wędlinki na chlebie z figami. Aczkolwiek bardzo fajny przepis i myślę, że niedługo go wypróbuję.

    Odpowiedz
    1. ~JB

      Suszona szynka ( np parmeńska ) z figami to klasyka, słodki smak przedziwnie harmonizuje ze słonym i lekko wędzonym smakiem wędlin, polski przykład to podsmażony boczek owinięty na suszonej śliwce.

      Odpowiedz
    2. ~ada

      Kochana nigdy nie jadłaś kurczaka z żurawiną, czy też kaczki z jabłkami, czy też groszku zielonego ze stekiem, cudo w gębie.

      Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      Jamie Oliver? Niezwykle znany i lubiany kucharz w Wielkiej Brytanii. Twórca food revolution, zwolennik racjonalnego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne, wydaje książki kucharskie i posiada kilka restauracji w Londynie, gdzie miałam okazję być. Ma też swoją szkole kulinarną, gdzie byłam na warsztatach :)

      Odpowiedz
  2. ~hanka

    Lubię sobie sama przygotować wtedy wiem co tam naprawdę jest. Produkty mam ze sprawdzonego sklepu. Zdrowo i niedrogo. To jest świetne uzupełnienie diety w trakcie odchudzania. Ja to traktuję jako przekąskę. Od 9 miesięcy stosuję się od rad z książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii i muszę przyznać że efekty mnie bardzo zadawalają (14kg mniej :) Dla mnie ważne, ze nie biorę zadnych tabletek, supli a to mnie cieszy podwójnie :D

    Odpowiedz
  3. ~kaisa

    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura24.pl), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

    Odpowiedz
  4. ~Mag

    Pare pytan: 1. Figi kroimy? Na jakie kawalki? 2. W jakiej formie pieklas taki chleb? (wymiary) 3. Bochenki, ktore odstawiamy na kilkanascie godzin, tez maja byc w takiej temperaturze jak zakwas, czy w nizszej?

    Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      już odpowiadam : 1. w zależności od upodobania, można na drobniutką kosteczkę, lub większe kawałki- jak wolisz. 2. Nie piekłam chlebka w formie. uformowałam bochenek i położyłam na papierze do pieczenia. 3. w temperaturze pokojowej, najlepiej powyzej 20 stopni :)

      Odpowiedz
    1. Dziękuję Było Pyszne Autor wpisu

      oczywiście wszytko wg uznania, ja staram się z solą nie przesadzać. na ten chlebek dorzucam tyle co zmieści się w moich opuszkach palców. jeśli bardzo lubisz słone- dodaj około pół łyżeczki. dla mnie byłoby to jak na połączenie chleba akurat z figami za dużo. :) Pozdrawiam serdecznie:)

      Odpowiedz
  5. ~M/C

    Upieklam, palaszuje, …..niemal slysze jak rosne w szerz.
    Wspanialy, soli nie lubie ale……jeszcze i nadal maz…..tak… soli
    ja slodze….wiec dalam lyzeczke (z mysla o nim). On narzeka a ja wniebowzieta.

    Czemu , ach czemu nie mozna tak bez skutkow ubocznych jesc co sie lubi w nieograniczonych ilosciach??

    Dziekuje za podzielenie sie receptura.

    M/C

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>