Zupa kukurydziana. Krem kukurydziany

Tak! Zdecydowanie jestem fanką kukurydzy. Oprócz tego, że używam ją do łowienia ryb, bo robaki jednak mnie nie przekonują, to uwielbiam ją jeść. Zresztą zazwyczaj podczas łowienia, podjadam ją z puszki. Ale nie chcąc Wam obrzydzać mojej propozycji wędkarstwem, nie do końca przez wszystkich rozumianym i lubianym przejdę do sedna. Zupa kukurydziana a w zasadzie krem idealnie nadaje się na takie jesienne dni. Dodatek imbiru sprawia, że zupa świetnie rozgrzewa a i smakuje pysznie. Przekonajcie się sami! Najlepiej smakuje ze świeżej kukurydzy i tą opcję najbardziej Wam polecam!

photoeffect_1441921367412

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy lub jedna puszka
  • mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
  • 1,5 cm imbiru
  • szczypta kurkumy
  • 1 litr bulionu – warzywny lub mięsny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Jeśli używamy świeżej kukurydzy, należy ją obrać umyć, osuszyć i wstawić do piekarnika na 20 minut na 200 stopni posypaną solą pieprzem, natartą ząbkiem czosnku i wysmarowaną masłem. Jeśli używamy z puszki, to po prostu odsączamy kukurydzę z zalewy.

Po upieczeniu kolb za pomocą ostrego noża obskubujemy kolbę z ziarenek, które wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Imbir trzemy na tarce i dodajemy do zupy.Dodajemy szczyptę kurkumy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy puszkę mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli uważacie, że do uzyskania pożądanej konsystencji jest za dużo bulionu, przed blendowaniem odlejcie nadmiar do szklanki. W trakcie blendowania zawsze będziecie mogli rozrzedzić zupę.

Smacznego!

photoeffect_1442133654345photoeffect_1442133527926

26 myśli nt. „Zupa kukurydziana. Krem kukurydziany

    1. ~Jola

      ślicznie wygląda taka zupa kukurydziana
      Ale ja się odchudzam a tu jak dla mnie trochę za dużo masła
      Muszę zostawić sobie ten przepis na później
      Szkoda mi tych zrzuconych 11 kg

      Odkryłam jakiś czas temu coś dzięki czemu schudłam ponad 11 kg w 3 mce (bez jojo)
      Dodatkowo zmniejszył mi się apetyt na słodkie. :) – w naturalny sposób pobudza trawienie, likwiduje zaparcia i zmniejsza ilość zatrzymującej się wody w organizmie.
      http://beatwell.pl/?jak-schudnac-4-kg-w-tydzien,39

      Próbowałam mnóstwa sposobów na odchudzanie i niestety z marnym skutkiem za każdym razem wracały kg – tym razem było inaczej, bez jojo
      :)
      skuteczne.
      Może się komuś przyda

      Odpowiedz
      1. ~P.

        Brednie i oszustwo, wyciąganie pieniędzy od naiwnych ludzi. Żeby schudnąć 4 kg w tydzień, trzeba by mieć deficyt 4000 kalorii dziennie. Np. nic nie jeść przez tydzień, i biegać dosc szybko przez jakieś 6 godzin codziennie. Niewykonalne.

        Odpowiedz
  1. ~kasia

    Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo!
    Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób.
    Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę.
    Odwiedź stronę – http://www.idealnafigura24.pl

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>