Królik – jak przyrządzić? Warsztaty Frisco.pl prowadzone przez Przemka Błaszczyka

Po raz kolejny miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez Frisco. Tym razem tematem był królik, a warsztaty prowadził nam nie kto inny, tylko Przemek Błaszczyk, uczestnik Top Chefa, szef restauracji Mañana Bistro & Wine Bar znajdującej się w Chorzowie. Wspaniale poprowadzeni mogliśmy się przekonać, że królik nie jest taki straszny do przygotowania! Aż dziwne, że Polacy tak mało go jedzą. To jedno ze zdrowszych mięs, cechuje je wyjątkowo niska zawartość cholesterolu, polecane w dietach, dla małych dzieci. Wiecie, że jego spożycie na jedną osobę wynosi w Polsce na rok 0,4 kg? To bardzo mało. Większość produkcji idzie na eksport. Dla zachęty powiem Wam, że mięso królika zawiera ponad 20% więcej białka niż w innych gatunkach mięs, z czego 90 % białka z mięsa króliczego jest w całości przyswajalne przez człowieka.

Mam dla Was fotorelację z warsztatów (zdjęcia robione przez Asię z Odczaruj Gary) i przepisy!

IMG_1745 IMG_1754 IMG_1811 IMG_1823 IMG_1837 IMG_1839 IMG_1955IMG_2095 IMG_2105 IMG_2112 IMG_2140 IMG_2173 IMG_2176

A tu solidna porcja cudnych przepisów :

Warsztaty-bulion-str2z2-753x1024Warsztaty-comber-2z4str-753x1024Warsztaty-comber-3z4str-753x1024Warsztaty-comber-4z4str-753x1024Warsztaty-pate-2str-753x1024Warsztaty-skoki-2str-753x1024

 

 

2 myśli nt. „Królik – jak przyrządzić? Warsztaty Frisco.pl prowadzone przez Przemka Błaszczyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>